Padelkauden avaus

Salossa pelattiin kesällä huippumielenkiintoiset Ulkopadelin SM-kisat, jossa iskuvoimainen Saska Huttunen/Pyry Hyrkkönen kaksikko voitti kultaa ja Axel Waris/Oskar Nurmio kaksikko tulivat toiseksi. Kaupungin padelympyröissä tapahtui muutenkin paljon, kun ensimmäiset askeleet nykyiselle Gancho Oy:lle otettiin yhdessä Juha Talviniemen ja Iina Haapaniemen kanssa.

Näiden kisojen aikana heräsi ajatus turnauksesta mikä käynnistäisi padelin sisäkauden Salossa ja joka toisi pelaajia yhteen pelaamaan ja nauttimaan upeasta lajista. Myöhemmin tämä ajatus täydentyi niin, että halusimme laittaa viikonlopun täyteen tapahtumia pelaajien tasoon ja kokemukseen katsomatta.

Päätapahtumaksi halusimme luoda kutsuturnauksen missä olisi mukana muutama huippupari, muutama pari Salosta ja tarkkaan valikoituja pareja näiden ulkopuolelta. Turnauksen oli tarkoitus olla aikataulultaan ja puitteiltaan hyvin pelaajalähtöinen. Halusimme kutsuturnauksen sijoitetuille suoran puolivälierä-välierä-finaali kaavion, jotta turnaus olisi mahdollisimman sujuva.

Saimme heti alkuun hyviä uutisia, kun Varsinais-Suomen huipulle tasaista nousua tekevä Jussi Salomäki/Niklas Broman pari lupautui mukaan. Padelympyröissä aliarvostettu Mikko Velikopolje lupasi saman tien tulla myös mukaan ja näin aihio hienolle tapahtumalle oli olemassa. Kun Suomen tämän hetken kenties kuumin B-ruudun pelaaja Axel Waris lähti mukaan taitavan David Lozanon kanssa, olimme varmoja, että tästä voisi syntyä jotain erityistä.

Näiden lisäksi kutsun sai oikeutetusti allekirjoittaneen pari SM-kisojen karsinnoista eli Sakari Kottelin. Sakari otti parikseen tennishuipulta padeliin siirtyneen Karri Ojasen. Huipputaitavat Matti Moisander ja Sami Sarkula kutsuttiin tietysti mukaan. Antti Takala lupautui ak:n pariksi turnaukseen ja Teemu Toukkari/Antti Tenkanen pari täydensivät vahvan edustuksen Forssa/Loimaa akselilta.

Salosta kutsuttiin automaattisesti Hanhivaaran isäntä Jussi Saarinen, Ganchon syntymisen taustalla vahvasti vaikuttanut tärkeä Jusa Lindström sekä kovasti meitä kannustanut ja kaupungin padeleliittiin noussut Toni Lehtinen. 10 paria mahtui mukaan joista 6 sijoitettiin suoraan puolivälierävaiheeseen ja karsinnoista nousisi 2 paria mukaan tähän vaiheeseen.

1. Kisapäivä

Lauantaina kello 10 lähtivät karsinnat liikkeelle. Kentällä 2 kohtasivat Saarinen/Kykkänen vs Toukkari/Tenkanen. Jännittävä ottelui kääntyi salolaisten voitoksi, kun Saarinen/Kykkänen pelasivat itsensä pääsarjaan lukemin 6-1, 1-6, 6-3. Tämä oli hieno voitto kovasta parista. Kentällä 1 Toni Lehtinen/Antti Rindell voittivat Salon sisäisen väännön lukemin 6-3, 7-6 ja pelasivat itsensä pääsarjaan itse Axel Waris/David Lozano paria vastaan. Saarinen/Kykkänen parilla oli myös kova taistelu edessä, kun pääsarjassa vastaan tuli Jussi Salomäki/Niklas Broman pari.

Puolivälierävaiheessa Kottelin/Ojanen pari käänsi ottelun itselleen Myftari/Takalaa vastaan paremmalla volleypelillä ja tappavilla iskulyönneillä tuloksella 7-6,6-3. Saarinen/Kykkänen esiintyi edukseen myös puolivälierissä, jossa Salomäki/Broman pari oli lopulta hiukan parempi lukemin 6-1,6-4. Kaikkein mielenkiintoisin puolivälierä käytiin silti ”vanhalla” puolella, missä Moisander/Sarkula nostivat omaa ennestäänkin erinomaista tasoaan vielä hiukan, mutta eivät löytäneet lopulta kuitenkaan viisasten kiviä tosissaan liikkeellä ollutta Velikopolje/Törnqvist paria vastaan. Axel Waris/David Lozano voittivat selvästi Rindell/Lehtinen parin, joskin salolaiset esiintyivät edukseen tässä ottelussa ja saimme olla ylpeitä Antin ja Tonin esityksestä.

Välierissä pelasivat Waris/Lozano vs Kottelin/Ojanen sekä Salomäki/Broman vs Velikopolje/Törnqvist. Yhdessä vähän pelanneet Kottelin/Ojanen ja Salomäki/Broman pelasivat ihan hienosti ja onnistuivat kiusaamaan ennakkosuosikkeja, mutta finaaliin menivät suosikit eli Waris/Lozazo lukemin 6-2, 6-1 ja Velikopolje/Törnqvist lukemin 6-3, 6-3.

Tämä ottelu olikin melkoisen loistava. Törnqvist taisteli kaikilla voimillaan ja antoi kaikkensa kentällä. Tonyn rystyvolley lähti erittäin terävästi Salossa. Mikko Velikopolje oli todella hurjalla pelipäällä. Miehen iskulyönnit onnistuivat 9/10 ja Mikko onnistui pitämään pallot matalina Davidin ja Acken ollessa verkolla ja pyrki välttämään helppojen pallojen antamista. Lozano näytti tai pikemminkin osoitti miten kentällä kommunikoidaan, kun mies ohjeisti Warista missä vastustaja kulloinkin oli. Davidin peliä kuvastaa parhaiten tietty vaivattomuus ja helppous padelissa. Miehen pelaaminen on helpon näköistä. Axel Warista puolestaan on vaikea sanoin kuvata. Acken peli on erittäin monipuolista ja Salossa saatiinkin ihailla miehen loistavaa volleypeliä. Tuntui että miehen volley oli aina todella matala, puolustaminen oli sujuvaa ja mies päätti pisteet tappavalla tehokkuudella. Finaali päättyi 6-3, 6-3. Voidaan sanoa, että näiden parien välillä erona oli ehkä se, että Velikopolje/Törnqvist parille tuli pari virheputkea, joita ei tullut Waris/Lozano parille.

Salossa saimme ihailla huippupadelia tämän nelikon tarjoamana. Ganchon sisällä pohdittiin turnauksen MVP-pelaajaa ja Mikko Velikopolje oli aika lähellä ansaita tämän kunnian. Jälkipeleissä Axel Waris sai eniten kannatusta turnauksen parasta pelaajaa hakiessamme. Ensi vuonna otamme virallisesti tämän palkinnon käyttöön.

Loppusanat kutsuturnauksesta

Turnausta luonnehdittiin laajalla rintamalla onnistuneeksi. Suurimmat kiitokset menevät Jussi Salomäelle, joka auttoi meitä saamaan huippupelureita mukaan. Yhtä suuret kiitokset menevät Waris/Lozano parille, joka tietysti innosti muita lähtemään kisaamaan Saloon. Aina ystävällinen ja vaatimaton Mikko Velikopolje lupasi jo kesällä tulla mukaan. Valtavat kiitokset myös loistaville Moisander/Sarkula ja Toukkari/Tenkanen pareille keihin syntyi side jo keväällä Salo vs Forssa turnauksen aikana. Kiitokset myös kaupungin omille pelureille lähtemisestä mukaan tähän. Erityisesti Jusa Lindström on kannustanut Ganchoa sen alkutaipaleella. Ensi vuonna tarkoitus on luoda vielä parempi kokonaisuus ja toiveissa olisi saada mukaan ainakin kesäasukkaana Matildedahlissa viihtyvä Julius Kaverinen sekä mahdollisesti hiukan laajemmat karsinnat ja pidemmät alakaaviot.

Videoita

2. Kisapäivä

Padelkauden avauksen ajatuksena oli saada kunnolla käyntiin padelin sisäkausi Salossa. Kutsuturnaus toimi viikonlopun veturina, mutta yhtä tärkeää oli kutsua kaikkia padelista kiinnostuneita paikallisia pelaajia mukaan nauttimaan lajista ja hyvistä peleistä. Kutsuturnauksen lisäksi järjestimme sunnuntaina mixtyturnauksen, johon saimme kaikki merkittävimmät mixtyparit Salosta mukaan.

Suosikkipari Emma Meronen/Rantanen/Jesse Rantanen lähti hakemaan voittoa. Yksi Salon kovimmista syöttäjistä Jami Karros otti parikseen Salon lupaavimman naispelaajan Maria Mattilan. Iina Haapaniemi ja Ville Rissanen on tuleva voittajapari ja tämä oli heidän ensimmäinen yhteinen turnaus. Tiukassa otteluruuhkassa ollut Kushtrim Myftari sai parikseen kaupungin älykkäimmän naispelaajan eli Marika Jokisen. Kaupungin lupaavin junioripoikapelaaja Lauri Elomaa otti parikseen isänsä Teemu Elomaan. Pikkuhiljaa peliään huomattavasti parantanut Jussi Nurmisto lähti mukaan parinaan aina tyylikäs ja järkipadelia suosiva Marika Kunnas. Forssan pari Antti Takala/Jessika Hakamäki lähtivät toisena suosikkiparina mukaan turnaukseen.

Mixtyturnauksessa Jesse Rantanen ja Emma Meronen kestivät ennakkosuosikin paineet ja voittivat tyylikkäästi turnauksen. Antti Takala ja Jessika Hakamaki tulivat toiseksi ja pronssille tuli Myftari/Jokinen pari, joka voitti itsevarman Iina Haapaniemi/Ville Rissanen parin. Mixtyturnauksesta huomionarvoista oli nähdä Jessika Hakamäen iskulyönti, joka oli kilpatason luokkaa. Lauri Elomaan kehitys on ollut viikkojen aikana huimaa ja turnaus osoitti pojan pärjäävän hyvin kokeneidenkin pelaajien keskuudessa. Jesse Rantasen ja Emma Merosen pelaamisessa näkyi rutiini, kokemus ja nykyisin myös maltti ja heidän voittaminen vaatii Salossa jo aika paljon vastustajaparilta.

Tämän jälkeen padelavauksessa oli ohjelmassa rennompi ”Kentän Kuningas ja Kuningatar”-kisa. Mukana olivat tässä kisassa parit Janne Tanskanen/Marika Jokinen, Jami Karros/ Maria Mattila, Antti Rindell/Henna Kuronen ja Kushtrim Myftari/ Linda Niemi pari. Myftari/Niemi veivät tämän kisan. Henna Kurosen ja Linda Niemen varmat otteet jäivät mieleen tästä rennosta tapahtumasta.

Salossa suosittu ”Pariamericano” pelattiin seuraavaksi. Ganchon voimakaksikko Talviniemi/Myftari lähti nälkäisenä tähän parantamaan sijoitustaan edellisestä kisastaan. Suosikkeina tähän americanoon lähtivät Teemu Hentula/Iiro Santala pari. Ensikertalaisena kisaan tullut Lauri Niinistö oli puolestaan tämän kisan paras pelaaja. Myftari/Talviniemi pari vei Niinistö/Pohjola parin tie-breakiin ja lopulta niukkaan voittoon tässä jännittävässä kisassa.

Padelkauden avauksen viimeisenä tapahtumana oli miesten americano, jossa Patrick Stara nousi americanovoittajien joukkoon voittamalla peräti 6 erää. Matti Vahtokari oli toinen ja Mika Iivonen kolmas. Näin tapahtumatäyteinen sunnuntaipäivä saatiin hienosti maaliin.

Padelkauden avauksessa oli kaiken kaikkiaan lähemmäs 60 pelaajaa mukana ja kisoja järjestettiin 5 kappaletta.
Kiitokset kaikille osallistuneille, kuvaajille ja yleisölle, jota oli mukavasti paikalla. Tehdään tästä ensi vuonna vielä hienompi tapahtuma.

Kiittäen,
Kusti, Iina ja Juha
Gancho Oy

Yhteystiedot

gancho Oy